
نمای ساختمان
در ساخت یک ساختمان، نمای ساختمان را میتوان یکی از مهمترین عناصر آن دانست. طراحی نمای ساختمان به عوامل متعددی مانند کاربرد آن بستگی دارد. نمای بیرونی علاوه بر محافظت از هرآنچه درون ساختمان است، به آن زیبایی نیز میبخشد.
انواع نمای ساختمان
در نماسازی ساختمان میتوان از سنگ، فلز، چوب، آجر، کامپوزیت، بتن و غیره استفاده کرد. هر کدام از این مواد مزایا و معایب خاص خود را دارند.
نمای شیشهای
نمای شیشهای طرفداران بسیاری دارد. این نما را نمای کرتین وال نیز مینامند. یکی از دلایل محبوبیت این نما، تامین نور کافی برای فضای داخلی ساختمان میباشد. نماهای شیشهای به صورتهای گوناگون استفاده میشوند و به دلیل بازتاب نور زیبایی و جذابیت زیادی را به ساختمان و فضای داخلی اهدا میکنند. اما از معایب این نما، جذب گرد و غبار و آلودگی میباشد که نیاز به شستشوی دورهای دارد.
نمای شیشهای ساختمان
نمای آجری
نمای آجری از سالهای بسیار دور مورد استفاده در انواع ساختمانها بودهاست. آجرها بسیار متنوع میباشند و در طرحها و حالتهای گوناگون در بازار وجود دارند. مانند آجر نما نسوز، آجر نما طرح چوب، لعابدار حصیری، آجر نما سفید و غیره اشاره کرد.
طراحی درست و زیبا از آجر در نمای ساختمان هنر معمار میباشد که باید عوامل متعددی را در نظر بگیرد. معمار میتواند طراحی را بهصورت ساده و یا دکوراتیو انجام دهد.
نمای آجری ساختمان
نمای کامپوزیت
این طراحی براساس ورقهای کامپوزیت صورت میگیرد. از ویژگیهای مثبت نمای کامپوزیت میتوان به وزن سبک، تنوع رنگ بالا، قابلیت شستشوی آسان، مقاومت در برابر حرارت، رطوبت و صوت اشاره کرد. اما دلیل اصلی استفاده کم از این نوع نما برای ساختمان هزینهی بالای آن میباشد به همین دلیل تهیه آن برای همهی افراد مقدور نمیباشد.
نمای سنگی
نمای سنگی در زمانهای مختلف زیبایی و جذابیت خود را حفظ کرده است. به طور کل سنگ ساختمان را زیبا و باشکوه میکند. استفاده درست در سنگ نمای ساختمان باعث بالا بردن زیبایی نمای بیرونی ساختمان میشود.
از لحاظ هزینهای که برای مواد در نما ساختمانها میشود، نمای سنگی قیمت بالاتری را نسبت به دیگر نماها دارد. استفاده از سنگ در بناهای رومی بسیار رایج بوده است. آنها بیشتر از سنگهای مرمر، گرانیت و تراورتن استفاده میکردند که هرکدام از لحاظ زیبایی در نوع خود منحصر به فرد است.
نمای سنگی از دوام و استحکام بسیاری برخوردار است و برای سالهای طولانی قابل استفاده میباشد. اما در انتخاب سنگ نما باید موارد بسیاری را در نظر داشت. به طور مثال سنگی که در برابر باران، طوفان، تابش مستقیم آفتاب انقباض و انبساط پیدا نکند و ترک برندارد و مقاوم باشد. برای انتخاب بهترین سنگ نما بهتر است از افراد متخصص در این زمینه کمک و مشاوره گرفت.
همچنین برای منازل مسکونی، شستشوی سالیانه نمای سنگی و در صورت نیاز ترمیم سنگها را در نظر داشت.
در ادامه به برسی انواع سنگنماها و انواع سنگ ساختمانی میپردازیم.
نمای سنگی ساختمان
سنگ نمای ساختمان
بهدلیل محبوبیت بالای سنگ نما در ساختمانسازی و استفادهی آن در فضاهای داخلی و بیرونی بهتر است کمی بیشتر یا انواع سنگ نماها و سنگ نمای ساختمان و انواع سنگ ساختمانی آشنا شویم و ویژگیهای اصلی آنها را بشناسیم.
سنگهایی که به عنوان سنگ نمای ساختمان بهکار میروند، سنگهای آذرین، دگرگون و رسوبی میباشند. سنگهای رسوبی از تنوع بالایی برخوردار هستند.
بیشترین سنگهایی که در نمای ساختمان استفاده میشوند سنگهای کوارتزیت، گرانیت و تراورتنمیباشد.
- از ویژگیهای اصلی سنگ نمای ساختمان سهولت در استخراج و برش، مقاومت بالا، زیبایی و استحکام و طول عمر بالا میباشد.
ساختمانی با نمای سنگی
سنگ نمای گرانیت
سنگ گرانیت نوعی سنگ آذرین است که به رنگ روشن میباشد. این سنگ از شناخته شدهترین و پراستفادهترینسنگها در ساختمانسازی و حتی در ساخت وسایل خانه میباشد. در نمای ساختمان، سنگفرش، راهپله و آرامگاهها از آن استفاده میشود.
درصد بالای سیلیسدر سنگ گرانیت، باعث مقاومت در برابر سایش و افزایش سختی شده است. این مقاومت بالا استفاده از گرانیت را در محیطهای صنعتی نیز فراهم کردهاست.
اما این سنگ بهدلیل فرآیند دشوار استخراج و برش آن بسیار پرهزینه میباشد.
سنگ مرمریت
سنگ مرمریت برخلاف سنگ گرانیت که مقاومت بالایی دارد، استحکام پایینی دارد و برای استفاده در سنگنمای خارجی ساختمان مناسب نمیباشد. این سنگ ظاهری شیشهای و براق دارد و در برابر رطوبت و سرما مقاومتکمی دارد، بههمین دلیل اگر در فضای خارجی ساختمان از آن استفاده شود، تغییرات آب و هوایی میتواند به سنگ آسیب برساند.
شکلپذیری و ابزارزنی سنگ مرمریت به راحتی انجام میشود.
این سنگ از جمله سنگهای گران قیمت میباشد. سنگ مرمریت میتواند زیبایی لوکس و جذابی را به فضا بدهد اگر به عنوان سنگ کف استفاده شود.
سنگ مرمریت در طرحها و رنگهای متفاوت در بازار موجود است. از پرطرفدارترین رنگهای آن میتوان به سنگ مرمریت سفید، سنگ مرمریت مشکی و طوسی اشاره کرد.
سنگ نمای گرانیت
انواع سنگ مرمریت
سنگ مرمریت سفید
سنگ مرمریت سفید بهدلیل داشتن رنگ خاص و خالص سفید، بافت یکدست و صاف در بازار طرفداران بسیاری دارد. کیفیت این سنگ رابطهی مستقیمی با رنگ سفید آن دارد. به این منظور که هرچقدر سفیدی آن بیشتر باشد میتوان گفت کیفیت سنگ بالاتر است. از دیگر عوامل تاثیرگذار در کیفیت سنگ مرمریت سفید، روشن بودن زمینهی آن است.
از سنگ مرمریت سفید در فضاهایی مانند کفپوش و سنگفرش ساختمان استفاده میشود. این سنگ برای استفاده در نمای خارجی ساختمان مناسب نمیباشد زیرا مقاومت کمی در برابر نور خورشید، سرما، گرما و رطوبت دارد. به همین دلیل از دیگر فضاهای مورد استفاده آن دیوارههای داخلی میباشد. استفاده از سنگ مرمریت سفید در آسانسور و تزیین دور شومینهباعث جذابیت و زیبایی میشود.
این سنگ بهدلیل داشتن سطح آینهای و براقی که دارد، نور را به راحتی انعکاس میدهد و این انعکاس باعث روشن شدن فضا و همچنین بزرگتر دیده شدن آن میباشد. طراحان دکوراسیون داخلی از کنار هم قرار دادن این سنگ با سنگهای دیگر، ترکیبات زیبا، جذاب و مدرنی را بدست میآورند.
سنگ مرمریت سفید
سنگ مرمریت مشکی
استفاده از این سنگ در مکانهایی که در مجاورت رطوبت قرار دارد مناسب نمیباشد. از لحاظ ظاهری این سنگ با سنگ تراورتن مشابه است و توسط کسی که سررشتهای در این زمینه ندارد دشوار است ولی میتوان از پشت سنگ آن را شناسایی کرد. سنگ مرمریت خلل و فرج نداشته و بیشتر دارای رگه میباشد.
این سنگ از سنگهای بسیار پرطرفدار در ساختمانسازی میباشد و زیبایی لوکسی را به فضا میدهد. درصد بالای کربن در این سنگ به آن رنگ طبیعی سیاه زیبایی را به وجود آورده است. سنگ مرمریت مشکی از لحاظ مالی این سنگ بسیار مقرون به صرفه است.
مرمریت سیاه را میتوان در سرویس حمام، آشپزخانه، کف و یا در کنار سنگهای با رنگ روشن مانند چینی ازنا استفاده کرد و ترکیب زیبایی را خلق کرد.
سنگ مرمریت مشکی دهبید
سنگ مرمریت طوسی
سنگ مرمریت طوسی از سنگهای پرطرفدار میباشد. نحوهی فرآوری آن به صورت اسلب و تایل میباشد و طبق استانداردهای صادراتی آماده میشود.
این سنگ داراری تراکم بالا، سابپذیری عالی، مقاومت بالا، تخلخل مناسب و جذب آب ناچیز میباشد. به همین دلایل بسیار مورد توجه طراحان و معماران قرار گرفته است.
البته برای استفاده از این سنگ در پروژهها و طرحها محدودیت وجود دارد، زیرا این سنگ بهصورت برنامهریزی شده و به تعداد محدودی استخراج و فرآوری میشود. همچنین تقاضای بالا و صادرات بسیار این سنگ باعث کاهش ذخایر تولیدی آن میگردد.
سنگ مرمریت طوسی
سنگ سفید
سنگ سفید یکی از سنگهای زیبا و جذاب در ساختمانسازی و همچنین مصارف تزیینی میباشد.
این سنگ دارای سورت صددر صدی است که استفاده از آن را در لابیها و پاساژها بسیار مناسب کردهاست. از ویژگیهای این سنگ جذبآب بسیار پایین آن میباشد که این باعث میشود لکهگیری آن نیز پایین باشد. در صورت لکه و کثیفی این سنگها به راحتی ترمیم و بازسازی میشوند و زیبایی خود را از دست نمیدهند. سابپذیری در سنگهای سفید بسیار راحت است.
قیمت سنگ سفید در مقایسه با دیگر سنگها بسیار مناسب میباشد. این سنگها کاملا سورت هستند و تفاوت رنگ و اختلافی در آنها دیده نمیشود. همچنین استحکام و مقاومت این سنگها بسیار بالا میباشد.
سنگ سفید
سنگ مشکی
سنگ ساختمانی مشکی (patrik) سنگی بسیار زیبا است که در ساختمانسازی و طراحی داخلی بسیار پرطرفدار و پرکاربرد است. این سنگ داراری رگههای بسیار زیبایی است که استفاده از آن در لابیها و دیوارههای اطراف زیبایی فضا را چندین برابر میکند. میزان تیرگی و رنگ سنگ را تا حدودی میتوان تغییر داد اما بیشتر آن بهصورت طبیعی در سنگ وجود دارد.
سنگ مشکی به دلیل خاصیت چرکپذیری حداقل، جذب آب بسیار کم، ضد باکتری بودن و ظاهری زیبا در کانترهای آشپزخانه استفاده میشود.
سنگ مشکی
سنگ طوسی
این سنگ داراری مقاومت و استحکام بالایی است. دامنهی رنگی این سنگ از سفید تا طوسی ( سیلور) قابل تغییر است . به دلیل همین طیف رنگی این سنگ کثیفی را کمتر در خود نشان میدهد. این سنگ در دیوارهها و نمای بیرونی بسیار کاربرد دارد. معماران و طراحان علاقهی بسیاری به استفاده از آن در نمای خارجی ساختمان دارند، زیرا در این سنگ کثیفیهای ناشی از آلودگی هوا دیده نمیشود و برای نمای خارجی بسیار مناسب است.
سنگ طوسی